Nyheter

2024-06-02

Årsmöte på Elghammar

Årsmöte hölls på Elghammars slott. Stort tack till Charles d’Otrante som upplät slottet till föreningens årsmöte. Tack även till Josephine d’Otrante som tillsammans med Charles visade slottets ägor samt berättade om dess historia.

Bild: Claes Göran Carlsson

Bild: Claes Göran Carlsson

2024-05-30

Waldemarsudde – Marie Krøyer

Föreningen besökte Waldemarsudde och utställningen om konstnären Marie Krøyer.

2024-02-01

Waldemarsudde – Ernst Josephson

Föreningen besökte Waldemarsudde och utställningarna Ernst Josephson – Konst, poesi och musik och  Prinsens kända och okända skatter – Konst och konsthantverk ur samlingarna. Konstpedagog Cecilia Gottfridsson gav guidning till Ernst Josephons livshistoria, konstnärliga utveckling och produktion.

2023-12-20

H.M. Drottningen 80 år

Medlemmar ur föreningens styrelse uppvaktade Drottningen för att gratulera inför födelsedagen. Föreningens gåva är ett bidrag till insamlingen Världens Barn | Radiohjälpen enligt Drottningens önskemål.

Foto: Henric Wauge

2023-12-15

Julhälsning

Kära medlemmar i Bernadotte-Musei Vänner                                         Stockholm den 15 dec 2023 

I likhet med vad vi skrev i julhälsningen 2022 lever vi förvisso i en svår tid där dagliga bekymmer lätt får alltför stor betydelse. Men det ska inte få oss att glömma bort de alla fina minnen vi har från Bernadotte-Musei Vänners verksamhet och vi är övertygade om att vi går mot ljusare tider där vi med stolthet får vara med och bära fram de syften som vår verksamhet har. 

Renoveringen av Bernadottemuseet fortgår på ett bra sätt med stort engagemang från staden Pau. Som vi tidigare har sagt måste vi dock acceptera att allt tar sin tid med de regler som gäller idag vad beträffar säkerhet och ansvar. Museet har nu en tydlig renoveringsplan för att göra museet till ett riktigt minne av Jean Baptiste Bernadotte där såväl byggnaden som alla inventarier renoveras fullständigt. Som i så många andra fall har detta medfört att återinvigningen kommer att försenas och äga rum först våren 2026. 

 Vi kan glädjas åt att vi hade ett mycket trevligt årsmöte på Franska Ambassadens residens i Stockholm där Ambassadör Etienne de Gonneville tog emot oss. Vi har också under året genomfört några evenemang som har varit uppskattade: 

 • Besök på Rosendals Slott 
 • Föredrag i Slottskyrkan av Ambassadör Dag Sebastian Ahlander om Jean Baptiste Bernadotte samt tidsanpassad musik spelad av   Hovorganisten Mary Ljungquist Hén 
 • Besök på Gripsholms Slott med föredrag av Herman Lindqvist 
 • Besök på Hovstallet med bildvisning från 50 år med Kungen av C G Carlsson  

Nu önskar vi er alla en fin och GOD JUL samt ett GOTT NYTT ÅR med god hälsa 

Bästa hälsningar 

Bernadotte-Musei Vänner 
Å styrelsens vägnar 
Wilhelm Stiernstedt, ordförande

2023-11-27

Bildvisning med Clas Göran Carlsson

Medlemmar ur föreningen samlades i Hovstallets cafeteria för bildvisning. Fotograf Clas Göran Carlsson visade bilder och berättade om de 50 år han förevigat den Kungliga familjen.

2023-11-05

Lars O Lagerqvist

Föreningen har nåtts av det sorgliga beskedet att hedersordförande Lars O Lagerqvist har avlidit.
Saknaden är stor.

2023-09-14

50-årsjubileet av H.M. Konungens trontillträde

Medlemmar ur föreningens styrelse uppvaktade DD.MM. Konungen och Drottningen för att gratulera till 50-årsjubileet av H.M. Konungens trontillträde. Föreningens gåva är en detaljerad modell av Jean-Baptiste Bernadottes födelsehem i staden Pau utförd av modellbyggare Ulf Randers.

Foto: Clément Morin

2023-06-12

Årsmöte 2023

Årsmöte hölls på Frankrikes konsulat, Narvavägen. Föreningen hälsades välkommen av
Ambassadör Etienne Le Harivel de Gonneville.

2023-05-22

Rosendals lustpark

Den 22 maj fick Bernadotte-Musei Vänner möjlighet att stifta bekantskap med Rosendals lustpark och dess historik, utveckling och koppling till ätten Bernadotte. Parkchef Gunnar Björkman visade runt och berättade om den pågående upprustningen och restaureringen som inleddes 2018. Med hjälp av både arkivforskning och moderna tekniska hjälpmedel har man fått fram underlag för hur parken skapats och ändrats under dess 200 åriga historia.

Foto: Clas Göran Carlsson

2023-03-21

Slottskyrkan

Tisdagen den 21 mars samlades ett flertal medlemmar för att lyssna på Ambassadör Dag Sebastian Ahlander som berättade om Sverige och Karl XIV Johan ur sin bok Sverige vid avgrunden 1808—1814.

Därefter fick vi lyssna till hovorganist Mary Ljungquist Hén, som musicerade vid slottets nya flygel med toner och berättelser ur Bernadotternas musikaliska värld.

2022-12-15

Julhälsning

Kära medlemmar i Bernadotte-Musei Vänner

Vi lever förvisso i en svår tid där dagliga bekymmer lätt får alltför stor betydelse. Men det ska inte få oss att glömma bort de alla fina minnen vi har från Bernadotte-Musei Vänners verksamhet och vi är  övertygade om att vi går mot ljusare tider där vi med stolthet får vara med och bära fram de syften som vår verksamhet har.

Renoveringen av Bernadottemuseet fortgår på ett bra sätt med stort engagemang från staden Pau. Som vi tidigare har sagt måste vi dock acceptera att allt tar sin tid med de regler som gäller idag vad beträffar säkerhet och ansvar. I bästa fall är renoveringen klar hösten 2024.

Vi kan glädja oss åt att vi kunde genomföra ett mycket uppskattat årsmöte den 10 juni på Kungliga Slottet med efterföljande mottagning med närvaro av Deras Majestäter.

Därutöver fick vi möjlighet att närvara vid en konsert i Riddarholmskyrkan den 18 september till minnet av Konung Karl XV och sedan genomförde vi ett trevligt besök den 17 oktober på Rosersbergs slott

Nu önskar vi er alla en fin och GOD JUL samt ett GOTT NYTT ÅR med god hälsa

Bästa hälsningar
Bernadotte-Musei Vänner
Å styrelsens vägnar
Wilhelm Stiernstedt
Ordförande

Stockholm den 15 december 2022

2022-06-10

Genomfört besök och årsmöte i Stockholm

I början av juni besöktes Stockholm av vice borgmästare i Pau Jean Lacoste, museichef Aurore Mechain samt Sandrine Morawski-Beugnon som ansvarar för museirenoveringen. Våra franska vänner hann under intensiva dagar besöka Rosendal, Rosersberg, Drottningholms slott. Även besök på Nationalmuseum, Hovstallet, Riddarholmskyrkan samt Kungliga slottet stod på programmet.

Jean Lacoste, Sandrine Morawski-Beugnon och Aurore Mechain vid Drottningholms slott.

Vid föreningens årsmöte den 10 juni i Bernadottebiblioteket höll H.M. Konungen tal till museivännerna och museichef Aurore Mechain berättade om renoverings- och utvecklingsplanerna för museet. Årsmötesdagen avslutades med samling och samkväm i bibliotekets förmak.

Kallelse till årsmöte

Fredagen den 10 juni har föreningen sitt årsmöte. Vi välkomnar Aurore Méchain, chef för Le Musée Bernadotte i Pau, till Stockholm. Hon kommer på årsmötet berätta vad som förnärvarande händer på museet.

Inbjudan till mötet har skickats ut till föreningens medlemmar.

2022-05-23

Hovstallet

Äntligen har föreningen börja kunna planera aktiveter efter pandemin. Först ut blev ett besök på Hovstallet med visning av vagnar, seldon, hästarna och berättelser om verksamheten. Besöket avslutades men en laxsmörgås på stallets egen cafeteria.

2021-11-18

Bernadottebiblioteket

Torsdagen den 18 november besöktes Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. T f slottsbibliotekarie Arvid Jakobsson berättade om bibliotekets historia och samlingar. Hovorganist Mary Ljungqvist Hén och pianist Greta Åstedt bjöd på musik, fyrhändigt på flygel.

2021-10-23

Daisy

Lördagen den 23 oktober besökte några medlemmar utställningen Daisy – Kronprinsessan Margareta. Föreningen hade förmånen att få en egen visning.

2021-10-04

Höstträffar

Ett par aktiviteter hoppas föreningen kunna genomföra under hösten, den första sker lördagen 23 oktober. Inbjudan har skickats ut till medlemmarna. Den andra aktiviteten planeras att ske i november, datum är ej ännu bestämt.

2021-09-20

Olof Sjöström

Föreningen har nåtts av det sorgliga beskedet att vår förre ordförande Olof Sjöström har avlidit. Olles stora engagemang i samband med insamlingar/donationer, återinvigningen 2018 och fortfarande pågående renovering av muséet i Pau kan inte underskattas. Saknaden är stor.

2021-05-31

Porträtt av Desirée Clary

Föreningen har vid en nyligen genomförd auktion hos Drouot i Paris lyckats förvärva ett porträtt av Desirée Clary, hustru till Jean Baptiste Bernadotte. För att fira HMK:s 75-årsdag överlämnades porträttet som en gåva från Bernadotte Musei Vänner till Aurore Méchain, Bernadottemuseets chef, vid ett besök i Pau den 31 maj. Överlämningen gjordes av föreningens ordförande Wilhelm Stiernstedt. Även Jean Lacoste, ansvarig för kulturen i Pau, närvarade.


2021-04-15

Kära Medlemmar i Bernadotte-Musei Vänner

Vi kan också glädja oss över att kvällarna blir ljusare, vårblommorna och grönskan lyser upp tillvaron. Däremot får vi avvakta att ordna några trevliga möten i föreningen. Styrelsen planerar och hoppas kunna genomföra några evenemang under hösten. Vårt 60 årsjubileum som har blivit senarelagt och senarelagt hoppas vi nu kunna genomföra våren 2022.

Projektet att renovera och förbättra Bernadottemuseet i Pau fortsätter och museet har nu anställt en projektansvarig för att gå igenom och strukturera allt som finns på museet. Det är också glädjande för oss att Paus borgmästare, Francois Bayrou, känner mycket för museet och vill göra det mer attraktivt för besökarna. Styrelsen hoppas att den resa till Pau som vi har diskuterat kan genomföra hösten 2022.

Med dessa ord önskar vi er alla en god fortsättning på våren.

Paris,  april 2021.
Wilhelm Stiernstedt
Ordförande

2020

Föreningen fyllde 60 år 2019. Både firande och andra planerade aktiviteter har under rådande situation skjutits på framtiden.

2020-09-26

Föreningen hade via videolänk sitt årsmöte för 2019.

2019-06-11

Föreningen hälsar sin nya ordförande Wilhelm Stiernstedt välkommen.

2019-04-01

Fransk artikel om fortsatta arbetet med museet


2018-10-08

Museet återinvigt

H.M. Konungen återinviger Musée Bernadotte i Pau


2018-09-22

Uppdaterad 3/10

Återinvigning av Musée Bernadotte i Pau den 8 oktober 2018

Officiellt program

Ville de Pau ansvarar för det officiella programmet. Preliminärt har följande annonserats:

Söndag 9/10

 • Kl 20.00 Son et lumière / ljud -och ljusshow. ”Le fabuleux destin de Bernadotte”, Église Saint Jacques.

Måndag 8/10

 • Kl 10.30 Återinvigning av nyrenoverade museet på 8 Rue Tran i närvaro av kungaparet, kronprinsessparet och François Bayrou, borgmästare i Pau.
  Invigningen följs av besök på stadshuset.
 • Kl 12.45 Ville de Pau och borgmästaren ger lunch för inbjudna gäster.
 • Kl 15.15 Plantering av träd i Parc Beaumont till minne av Jean-Baptiste Bernadotte / Karl XIV Johan.
  Detta är även samma plats där kung Oscar II planterade ett träd 1899.

Skandinavisk och nordisk kultur i Pau

Med anledning av 200 års firandet av kung Karl XIV Johans kröning sker under september tom december flera event med inriktning på Skandinavien och nordisk kultur.
Bland annat kan nämnas ett seminarium måndag den 8 oktober kl 18.00 – 20.00 på Médiathèque André-Labarrère, Place Marguerite Laborde i Pau. En av talarna är Olof Sjöström.

PDF-fil med hela höstprogrammet Pau erbjuder på temat Skandinavien.

Med reservation för förändringar.


2018-09-17      Bilder från nyrenoverade muséet, Pau turistinformation


2018-08-14      Inbjudan från Bernadottesamfundet i Örebro

Inbjudan till historisk symposium på Örebro slott om kröningsåret 1818 i närvaro av Kungaparet. Program och anmälan


2018-05-30

Föreningen har haft sitt årsmöte med genomgång av 2017 års handlingar. Närvarande medlemmar fick även en initierad guidning på Drottningholms slott.
Ordförande berättade även att återinvigningen av museet sker i oktober i närvaro av Kungaparet.


Museet blev i december 2017 färdigrenoverat

2018-01-12

Artikel från Sud Ouest om nyrenoverade museet.


2018-01-02

Bilder (klickbara) på utsidan av det nyrenoverade museet.


2017-12-26    Museet färdigrenoverat

Julbrev – Musée Bernadotte färdigrenoverat

Lettre – La rénovation du Musée Bernadotte est achevée


2017-12-06

Pau ordnar i år en svensk jul på det stora torget mitt i stan, Place Royale. Det är en honnör för stadens store son Karl XIV Johan inför 200 årsjubileumet av tronbestigningen.
Svenska julkakor bakas av stadens bagare och säljs på toget. För barnen har de gjort en Dalahäst i trä som är 3,5 m hög. Undrar om inte detta är världsrekord.

Dalécarlie

Till jul blir staden Pau färdig med ett ljud och ljusspel ”Son et lumière sur la vie de Jean Baptiste Bernadotte”. Det kommer att visas på fasaden till Église Saint Jacques.
Kyrkan ligger inte långt ifrån museet.


Artikel i Figaro 2017-09-06